Het werving en selectie proces

Heb jij ook moeite met het aantrekken van de juiste talenten? Zeker als werving en selectie niet je dagelijkse werk is, kan dit best gecompliceerd zijn. In dit blog ontdek je hoe je succesvoller kunt werven en selecteren, zodat je een grotere kans hebt om juist díe medewerkers te contracteren die jouw bedrijf nodig heeft.

Wat is werving en selectie?

Werving en selectie verwijst naar het proces van identificeren, selecteren, aantrekken en evalueren van geschikte kandidaten voor openstaande functies binnen een organisatie. Dit proces kun je onderbrengen in het wervings- en selectiebeleid, een wervingsplan en de praktische uitwerking van het plan, het werving- en selectieproces. Hieronder bespreken we de concrete stappen die je volgt bij het werven en selecteren voor een concrete vacature.

 

Wist je dat een prettig verlopen sollicitatie bijdraagt aan het imago van je bedrijf? Ook als iemand niet geselecteerd is, blijft de goede ervaring in het geheugen staan.

 

De 4 fasen van het werving- en selectieproces

Het werving- en selectieproces bestaat uit vier fasen: voorbereiding, werving, selectie en afronding. In elke fase zijn bepaalde acties gewenst, zoals bijvoorbeeld een functieprofiel schrijven, een vacaturetekst plaatsen, cv’s screenen of kandidaten afwijzen. Het lijstje hieronder geeft een handig overzicht. Check en klaar!

 

Fase 1: Voorbereiding

Voor het verloop van een efficiënt en effectief wervings- en selectieproces op te zetten is een goede voorbereiding erg belangrijk.

 

Vacature-/functieanalyse

Wat zijn de behoeften van de organisatie, divisie, afdeling en het team? Bepaal mede hierop de vereisten voor de openstaande functie.

 

Intern functieprofiel

Is het functieprofiel nog niet gemaakt bij het opstellen van het wervingsplan? Dit het moment om dat alsnog te doen. Geef een gedetailleerde beschrijving van de functie, inclusief het doel, de plaats in de organisatie, verantwoordelijkheden, kwalificaties, beoordelingscriteria en compensatie.

 

 

Vacaturetekst(en) schrijven

Schrijf op basis van het interne functieprofiel en de vacatureanalyse een pakkende vacaturetekst. Zorg ervoor dat de tekst de juiste doelgroep aanspreekt en aanzet tot solliciteren! Weet je niet zeker of de vacature past bij de kandidaat die jij voor ogen hebt? Laat ons de tekst redigeren, wij zorgen voor een tekst die aanzet toto solliciteren. 

 

Organiseren van het wervingsproces

Schrijf standaard ontvangstbevestigingen en afwijzingen, bepaal de duur van de procedure en zorg voor de beschikbaarheid van betrokkenen. Bereid ook assessments, referentie-interviews en een standaard arbeidsovereenkomst voor om snel te kunnen schakelen als dat nodig is in de krappe arbeidsmarkt waarin we ons bevinden.

 

Fase 2: Werving

Het wervingsproces is een uitvoering van het wervingsplan.

 

Vacature plaatsen

Publiceer je vacature via de kanalen die je hebt opgenomen in het wervings- en selectieplan, zoals vacatureplatforms, de bedrijfswebsite en op sociale media.

 

Searchen

Zoek en benader kandidaten in je netwerk, bij andere organisaties en in externe databases. Let op: potentiële kandidaten willen op een persoonlijke manier benaderd en uitgenodigd worden om te solliciteren.

 

Fase 3: Het selectieproces

Het selectieproces is een uitwerking van de selectiestrategie zoals gekozen in het werving- en selectieplan.

 

CV’s screening

Evalueer de ontvangen cv’s en bepaal welke kandidaten aan de minimale selectie-eisen voldoen. Wijs niet-passende kandidaten gemotiveerd en respectvol af.

 

Initiële interviews

Voer de eerste gesprekken, telefonisch of per videocall, om een eerste indruk te krijgen van potentiële kandidaten en hun geschiktheid voor de functie te beoordelen.

 

Long- & shortlist

Maak een lijst van potentieel passende kandidaten en breng deze – al dan niet in overleg met de betrokkenen – terug tot een shortlist.

 

Assessment en testen

Voer eventuele pre-employment tests of assessments uit om de vaardigheden en geschiktheid van kandidaten te beoordelen. Afhankelijk van het doel en het gekozen assessment kan deze stap ook na de selectiegesprekken plaatsvinden. Welk moment je ook kiest, zorg dat je goed voor ogen hebt wat je met je assessment wilt meten.

 

Selectiegesprekken

Voer interviewgesprekken met kandidaten en organiseer interviews met andere betrokkenen, zoals managers en teamleden, om tot een definitieve keuze te komen.

 

Referentiechecks

Probeer via de opgegeven referenties meer inzicht te krijgen in de betrouwbaarheid, het werkverleden en de prestaties van de kandidaat.

 

Fase 4: De afronding van het wervings- en selectie proces

 

Aanbieding en onderhandeling

Na de selectie volgt een formeel aanbod aan de kandidaat. Nu kan de onderhandeling over het salaris en de arbeidsvoorwaarden beginnen. Wees in dit stadium zo transparant en flexibel mogelijk, want beide partijen willen tenslotte tevreden zijn met de overeenkomst.

 

Afsluiting

In deze laatste fase kun je de andere kandidaten een afwijzing sturen, wellicht voorzien van feedback. Doe dit vooral op een respectvolle manier, want je wil natuurlijk een goede reputatie houden als werkgever. De gepubliceerde vacatures worden verwijderd en de persoonlijke gegevens van de niet-gekozen kandidaten – in overeenstemming met de privacywetgeving – vernietigd.

 

Heb jij vragen over jouw werving- en selectieproces? Of wil je het aantrekken van een nieuwe collega aan een professional overlaten? Neem dan vandaag nog contact op met Mark van de Hoogenband.

Terug naar blogoverzicht